Home - Wedstrijdverslagen - Wedstrijdverslag Zovoc Jongens A1 – Inter Rijswijk H3 (1-3)

Wedstrijdverslag Zovoc Jongens A1 – Inter Rijswijk H3 (1-3)

De laatste tijd ontbrak het aan inspiratie om na iedere wedstrijd een verslag te schrijven maar de wedstrijd van gisterenavond leverde weer zoveel inspiratie op dat een verslag er moest komen. Cliffhanger = de titel..

Waarom vraag je je nu misschien af?

Omdat ik naast het actuele dilemma rondom wel of niet vaccineren geconfronteerd werd met een ander dilemma: is het maatschappelijk, sportief, pedagogisch en moreel verantwoord om een bijna volledig jongens A team te laten vervangen door jeugdspelers uit een senioren 3e divisie team om promotie naar de topklasse te bewerkstelligen?

Ik ben benieuwd naar jouw mening hierover.. (dat kan in de comments onder dit verslag)

Wat is het geval.. In de race naar het winterkampioenschap in de Jongens Hoofdklasse B staat Zovoc JA1 al wekenlang fier aan kop, op de voet gevolgd door VCV JA1. Alleen de eerste twee teams promoveren in januari naar de topklasse. Inter Rijswijk JA1 leek afgehaakt in de strijd om promotie want hun behaalde resultaten vielen wellicht wat tegen of, zoals je wilt, waren in lijn met het niveau van het team. Helemaal prima, je krijgt meestal wat je verdient in de sport. Winnen en verliezen hoort erbij en soms is een team beter. Soms zelfs meerdere teams en dan is de resultante dat je niet promoveert of zelfs degradeert. Terecht volgens mij want kennelijk kan je (team) dat niveau nog niet helemaal aan. Draagt allemaal bij aan je ontwikkeling als sporter en mens.

Met grote ontsteltenis constateerden wij gisteren bij aankomst in onze hal voor de wedstrijd tegen Inter Rijswijk JA1 dat de wedstrijd niet tegen hen gespeeld ging worden maar tegen een groot deel van Inter Rijswijk Heren 3 dat in de 3e divisie uit komt. Er waren 3 spelers van het eigenlijke Inter Rijswijk JA1, die nauwelijks aan spelen toekwamen. De rest van het Inter Rijswijk JA1 team hield, zo hoorden wij van de welbekende coach, de eer aan zichzelf en besloot niet naar de wedstrijd te komen want ook zij wisten dat zij niet aan spelen toe zouden komen terwijl dit hun wedstrijd was. Ik vond dit erg sneu voor de Inter Rijswijk JA1 jongens. Ook omdat dit ingaat tegen alle waarden en normen die we er bij Zovoc op na houden.

Dan de wedstrijd.. Zovoc Jongens A1 wist dat het een moeilijke avond ging worden met al dat talentvolle jeugdige geweld tegenover hen. Het motiveerde ons echter ook om met z’n allen te proberen het hen zo moeilijk mogelijk te maken.

Er ontspon zich een wat zenuwachtige eerste set waarin met name één passer-loper van Inter Rijswijk ook met zijn pipe aanval een veel scorend aanspeelpunt bleek en Zovoc door de zenuwen (of gretigheid) net iets te vaak fout serveerde of makkelijke ballen op de grond liet vallen. Zovoc weerde zich echter kranig, groeide in de wedstrijd en daardoor ging het lang gelijk op. Uiteindelijk trok Inter Rijswijk aan het langste eind met 25-20.

Gesterkt door de ervaring van de eerste set waarin bleek dat Inter Rijswijk zeker niet ongenaakbaar was ging Zovoc furieus van start in de tweede set. Er werd wat meer gevarieerd in de spelverdeling waardoor de Zovoc aanvallers steeds vaker de bal op de grond konden timmeren aan Inter zijde. Ook de blokkering en verdediging stond steeds vaker goed waardoor we meerdere Inter aanvallers wisten te kill blocken. Zovoc trok deze set met 25-22 naar zich toe.

Nu stonden de Zovoc coaches voor een dilemma.. Gaan we er alles aan doen om Inter een nederlaag toe te brengen zodat we het ego van een Inter een enorme deuk geven en die van ons een enorme boost of wisselen we gewoon lekker door zodat al onze spelers ongeveer even veel kunnen spelen? We kozen voor het laatste. Zoals we altijd doen want wij geloven erin dat je in het veld het meest leert en dat plezier en ontwikkeling gaat voor resultaat. Zeker bij de jeugd.

Lang verhaal kort, de derde en vierde set verloor Zovoc (16-25 en 17-25) en de wedstrijd met 1-3.

De Zovoc jongens waren ondanks dit verlies trots op zichzelf want ze hadden voor zichzelf bewezen dat zij prima weerstand konden bieden tegen een 3e divisie team. Dit geeft hoop en vertrouwen voor de toekomst.

Na afloop van de wedstrijd hebben wij de coach van Inter Rijswijk gevraagd waarom zij de keuze heeft gemaakt om koste wat kost promotie van JA1 naar de topklasse te proberen te bewerkstelligen door JA1 te vervangen door H3. Zij gaf aan dat zij dit noodzakelijk achtte om haar jongens de hoogste ontwikkelingsmogelijkheden te kunnen bieden. “Inter Rijswijk moet in de topklasse spelen want wij hebben een topopleiding en deze bewezen aanpak heeft al meerdere eredivisie spelers opgeleverd”.

Punt Gemaakt.. 😉

Dat brengt mij terug bij mijn dilemma en de vragen die ik hierbij heb

• Is dit een moreel aanvaardbare en plausibele manier om de kwaliteit van je volleybalopleiding te onderstrepen?
  • Wat is de impact hiervan op het zelfvertrouwen van de volleyballers die opzij geschoven zijn ten faveure van het club of trainer/coach belang?
  • Leer je je volleyballers hier niet mee dat “onsportief gedrag” geoorloofd is wanneer dit nodig is om het belang van de club te dienen? Zelfs als dit ten koste gaat van een team van een andere vereniging die wel op eigen kracht een promotieplek heeft bereikt?
  • Leer je je volleyballers hier niet mee dat ook al zijn ze (nog) niet goed genoeg, anderen er altijd wel voor zorgen dat je toch op hoog niveau kan (blijven) spelen?

Ik vind het een lastige. Aan de ene kant snap ik het wel. Aan de andere kant blijft er toch een nare bijsmaak hangen aan deze gang van zaken. Niet omdat we verloren hebben. Maar wel omdat onze jongens zien dat onsportief gedrag loont en omdat een team (Zovoc of VCV) dat keihard op eigen kracht heeft gewerkt om promotie te bewerkstelligen mogelijk de dupe wordt van deze praktijk.

De coaches van Zovoc JA1